بازگشت به ریل تخصص گرایی/ پایان آزمون و خطا در وزارت صمت

رئیس دولت چهاردهم از زمان رقابت های انتخاباتی تا پس از کسب رای از سوی مردم بر یک شعار کلیدی تاکیدی خاص داشت «استفاده از نظرات کارشناسی و بهره مندی از متخصصان و کارشناسان»

بنیامین نجفی/ خبرنگار اقتصادی- با شروع به کار دولت جدید شاهد این امر بودیم که رئیس جمهور و بدنه دولت بدون توجه به نگاه های جناحی و حزبی تلاش کردند تا افراد متخصص و خبره را در جایگاه های مختلف انتخاب و منصوب کنند. در ادوار گذشته اقتصاد کشور به دلیل فاصله گرفتن از نظرات کارشناسی و متمایل شدن به سمت دیدگاه های جناحی، دچار آسیب هایی شده بود اما حالا نشانه ها حاکی از آن است که دولت جدید ریل کشور را به سمت استفاده از شایستگان و اجرای سیاست های کارشناسی تغییر داده است.

یکی از مصداق های این رویکرد تازه در وزارت صنعت،معدن و تجارت قابل مشاهده است. وزارت صمت که شاید به عنوان استراتژیک ترین و راهبردی ترین وزارتخانه اقتصادی کشور شناخته می شود، در سالیان گذشته دستخوش تغییر و تحولات زیادی در ساختار خود شد که بسیاری از آن ها جنبه آزمون و خطا داشت.

این تغییرات پی در پی هم در ساختار و هم در سطح افراد سبب وارد آمدن لطماتی به بدنه این وزارتخانه شده بود اما حالا به نظر می رسد در دوره محمد اتابک، وزیر صمت دولت چهاردهم شاهد رویکرد جدیدی هستیم که با گذشته بسیار متفاوت است.

شرایط حساس اقتصاد کشور سبب شده است که دیگر جایی برای آزمون و خطا نباشد و وزیر صمت هم با درک این امر مهم، در مدت اخیر دست به انتصاب هایی زده است که بارقه های امید را در میان فعالان اقتصادی،تولیدکنندگان و تجار زنده کرده است.

انتصاب های وزیر صمت به گونه ای رقم خورده که تقریبا در همه موارد و اکثریت قریب به اتفاق معاونان از نیروهای بدنه خود این وزارتخانه بوده اند و به سیاست فاجعه بار انتقال اتوبوسی مدیران پایان داده شد. در واقع مدیرانی منصوب شده اند که کاملا با سبقه و ساختار این وزارتخانه آشنایی دارند و هر یک در دوران مدیریت شان در ادوار گذشته توانسته اند آثار مثبتی بر جای بگذارند،افرادی که غالبا در میان فعالان اقتصادی و صنعتگران به خوشنامی و تخصص گرایی شهره هستند.

وزیر جدید صمت پس از در دست گرفتن سکان این وزارتخانه، در اولین حکم رسمی خود محمد آقاجانلو از چهره های باسابقه در حوزه معدن و صنایع معدنی را به عنوان سرپرست سازمان ایمیدرو منصوب کرد. آقاجانلو پیش از این در جایگاه قائم ‌مقام و مشاور ارشد اجرایی رئیس هیئت عامل و معاون طرح‌های توسعه معدن و صنایع معدنی این سازمان فعالیت داشته است.

او که دانش‌آموخته رشته مهندسی مواد و متالورژی از دانشکده فنی دانشگاه تهران در مقطع کارشناسی ارشد است، در سال‌های گذشته مدیریت دفتر صنایع معدنی ایمیدرو را برعهده داشته .

در انتصاب های بعدی اتابک، وجیه الله جعفری را که سابقه ریاست سازمان ایمیدور را در دولت های دوازدهم و سیزدهم در کارنامه خود دارد، به عنوان معاون معادن و فرآوری مواد منصوب کرد تا یکی از خوشنام ترین افراد به وزارت صنعت بازگردد.

در حکمی دیگر از طرف وزیر صمت، ابراهیم شیخ به سمت معاون صنایع عمومی وزارت صمت منصوب و معرفی شد. شیخ،رئیس هیات مدیره مجتمع کشتی سازی فراساحل ایران،رئیس هیات مدیره مناطق ویژه اقتصادی گرمسار و ایزوایکوی بندرعباس، مدیر توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، کمیته علمی المپیادمدیریت و اقتصاد کشوری، معاون شهردار تهران و رئیس هیات مدیره سازمان بازنشستگی شهرداری تهران را در کارنامه خود دارد.

معاون جدید صنایع عمومی وزارت صمت، دارای تحصیلات مدیریت صنعتی از دانشگاه شهید بهشتی و مدرک دکتری مدیریت دولتی از دانشگاه علامه طباطبایی است.همچنین با حکم اتابک، فرشاد مقیمی به عنوان رئیس جدید سازمان گسترش و نوسازی صنایع یا همان ایدرو معرفی شد. انتخاب مقیمی که یکی از مدیران جدید با سابقه در وزارت صمت است در دولت های مختلف – از دولت یازدهم تا سیزدهم – دارای سمت های مختلفی در بخش های صنعتی کشور بوده است. او که مدیرعاملی سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی رادر دولت سیزدهم و مدیرعاملی ایران خودرو را در دولت دوازدهم بر عهده داشته، در حالی به ایدرو می رود که به عنوان چهره ای متخصص و نوگرا در حوزه صنعت شناخته می شود.

همچنین رضا انصاری یکی از نخستین دانش آموختگان رشته تکنولوژی را در راس شرکت شهرک های صنعتی و یونس الستی یکی از موفق ترین معاونان توسعه منابع و نیروی انسانی در میان دستگاه های دولتی به جای خودش بازگشت که همه این ها نشانه هوشمندی در انتصابات است.

اما در یکی از آخرین احکام اتابک محمد صادق مفتح یکی از مدیران با سابقه وزارت صمت را به عنوان قائم مقام وزیر در امور بازرگانی منصوب کرد.  مفتح در زمان دولت دوازدهم با سکانداری علیرضا رزم‌حسینی، در بهمن ماه سال ۱۳۹۹، نیز در همین سمت فعالیت داشت و با حکم وزیر وقت به عنوان قائم مقام خود در امور بازرگانی منصوب شده بود. او دارای دکترای مدیریت کسب‌و‌کار است و به عنوان مدیری از بدنه خود وزارت صنعت شناخته می شود.

محمد اتابک تاکید دارد که با توجه به تخصصی شدن مسائل تجارت داخلی و خارجی و اهمیت تنظیم بازار و کنترل قیمت‌ها که اثر آن بر معیشت مردم در شرایط کنونی حائز اهمیت است، انتخاب مدیرانی با ویژگی های بارز اخلاقی، سلامت کاری و توانمندی‌های حرفه ‌ای، نشانه ‌ای از توجه خاص وزارت صمت و دولت چهاردهم به امور تجاری و بازرگانی کشور است. مجموعه انتصاب های اخیر در وزارت صمت نشان دهنده این موضوع است که یکبار دیگر فضای سیاستگذاری تولید و تجارت به سمت تخصص گرایی و کارآمدی چرخش خواهد کرد و حضور افرادی از بدنه صنعت کشور زمینه ساز امید فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان خواهد شد و می تواند چشم انداز آن ها را نسبت به آینده روشن و مثبت کند.

وضعیتی که در سال های گذشته تا حدودی کم رنگ شده بود و حالا یکبار دیگر فارغ از مسائل جناحی و سیاسی، مدیرانی به وزارت صنعت، معدن و تجارت آمده اند که در وهله اول به شایسته سالاری و تخصص گرایی اهمیت می دهند وبعد از آن  می خواهند بدون آزمون و خطا ریل تولید تجارت کشور را به سمت توسعه پیش ببرند.

منبع: روزنامه جهان اقتصاد